”Vi kunde testa och se att idén funkade”
Idéerna och utvecklingsförslagen var många. När Anders Olsson, då verksam som innovatör vid spårunderhållsföretaget Pandrol, skulle komma till Mittuniversitetets Business Innovation Day föll valet på idén om en dator och kamerateknik som kan övervaka spårens skick.
Anders idé om en robust och relativt enkel övervakning som klarade den utsatta utomhusmiljö som gäller för järnvägsspår väckte forskarnas intresse. Mittuniversitetets forskningscenter STC ansökte om medel för att utveckla en prototyp och företaget Pandrol bidrog med data, kravspecifikationen för övervakningsutrustningen och arbetstid.
– Tack vare Business Innovation Day fick vi möjlighet att beskriva vår utvecklingsidé och forskare kunde ta vid och testa och utveckla, berättar Anders Olsson.
Resonemang om nästa etapp
Under arbetets gång möttes forskare och Anders och hans kollegor för att gå igenom de nya steg som forskarna tagit och resonera om nästa etapp.
– Det har stor betydelse att få det här stödet från forskningen. Forskare vill utforska och ett företag vill få fram en produkt för marknaden. Det gäller att hitta ett gemensamt fokus och finnas ett intresse från båda parter, konstaterar Anders Olsson.
Idag finns en prototyp framtagen som kan upptäcka brister och hinder och därmed underlätta spårunderhåll.
– Vi fick en produkt som är liten och skyddad och som klarar den här miljön där den behöver göra beräkningar. Den borde också kunna produceras till ett rimligt pris vilket är helt nödvändigt om den ska kunna tas i bruk, säger Anders Olsson.
Testa fler idéer
Han har gått vidare till andra uppdrag och arbetar nu med innovation på konsultbolaget EQlab. Med sig har han en stärkt tro på det här arbetssättet där idéer och utvecklingsbehov möter forskningen och testas och utvecklas.
– Vi inom industrin behöver testa mer och fler idéer för att se om det funkar. Tack vare Business Innovation Day kunde vi testa och få se att den här idén – den funkade, säger Anders Olsson.